Iskias

Hvad er iskias

Iskias er navnet på de 2 største nerver vi har- en i hver side. De udspringer i lænden og går ned gennem baller og ben, hvor de forgrener sig til læg og fod. Hvor de er tykkest har de en diameter som en lillefinger. I daglig tale er iskias imidlertid en slags fællesnævner for smerter der ofte trækker fra lænd og balle ned i benet, tit bag på låret, i knæhasen, læg, hæl og evt. videre ud i foden fx til storetåen. Smerterne vil nogle gange blive værre, når man ligger på ryggen og en anden person løfter ens ben strakt.

Hvad skyldes iskias?

I langt de fleste tilfælde skyldes iskias problemer i led og/eller muskler. Symptomerne vil så typisk ændres afhængigt af hvilke bevægelse man laver, eller hvilke stillinger man er i- fx lette når man går og forværres når man sidder. I meget sjældne tilfælde kan årsagen fx være infektion, kræft eller en blodprop i benet. De almindeligste ledproblemer er fastlåsninger i lænden eller SI leddene- de led der findes på højre og venstre side af korsbenet under lænden.

Hvordan føles det?

Det man føler afhænger af hvorfra symptomerne kommer. Her er en række almindelige årsager.

Symptomer fra en diskusprolaps​

Mindst 35% af alle raske personer har en diskusprolaps uden at mærke noget som helst til det. Hvis en diskusprolaps giver symptomer, afhænger symptomerne af hvilke nerverødder den trykker på eller irriterer. Er der f.eks. tale om en diskusprolaps i lænden, der trykker på den første korsbensnerve på højre side, vil det typisk medføre at refleksen i højre hæl er væk, følesansen på ydersiden af højre fod er nedsat, og det kan være svært at komme op på tæerne på højre fod på grund af kraftnedsættelse i lægmusklerne, samt smerter i lænd, balle og ben. Tit oplever man en isnenede, brændende, prikkende eller sovende fornemmelse. Hvis det er mere alvorligt, kan der optræde lammelser og følelsesløshed og manglende kontrol over vandladning og afføring.

Symptomer fra et SI led

En typisk patient med smerter fra et S-I led halter når han skal gå. Når han skal sidde, har han mere vægt på den ene balde en den anden. På den måde bliver det S-I led der giver symptomer aflastet. Når man spørger hvor det gør ondt, peger han direkte på den ene S-I led og nogle gange også frem i lysken, ned over balden eller på låret i samme side. Smerterne strækker sig sjældent længere ned end knæet. De forværres når han skal gå op ad trappe eller rejser sig fra en stol efter at have siddet i længere tid. Benet føles nogle gange tungt eller svagt.

Læs mere om bækkensmerter

Symptomer fra forsnævring i lænden

Forsnævring i lænden som påvirker rygmarven eller nerven der forlader ryggen medfører tit en følelse at træthed og svaghed i ryg og især ben. Der kan også være føleforstyrrelser, nedsat muskelkraft og smerter i benene. Symptomerne forværres, når man har gået og aftager igen efter man har holdt hvil. Det kan også være tilfældet ved kredsløbsforstyrrelser i benene, men de forværres når man cykler- det gør de ikke ved forsnævring i lænden.

Symptomer fra et hofteled

Fungerer samspillet mellem muskler og hofteled ikke som det bør, vil det ofte gøre ondt, når man går (især på hårdt underlag), når man skal stå i længere tid og når man ligger på den dårlige hofte. Ellers lindrer det at ligge. Smerten føles tit i lænden eller hoften og stråler nogle gange ned i lyske og lår til knæet. Undertiden er der kun smerter i lænd eller knæ!

Læs mere om hoftesmerter

Symptomer fra knæet

Symptomer fra knæet kan trække både højere op og længere ned i benet. De forværres ofte, når man sidder i hug, går på trapper eller rejser sig efter at have siddet længe. Det er generelt godt for knæene at cykle og svømme.

Læs mere om knæ​

Symptomer fra piriformis-musklen

Piriformis musklen kan fører til symptomer der ligner dem der kan komme fra underliv, urinveje eller tarm. Ofte vil der være iskiaslignende smerter ned i benet, evt. med en sovende fornemmelse eller nedsat følsomhed. Symptomerne vil næsten altid føles omkring balle, hofte og SI led. Tit føles det også på bagsiden af lår, læg og hæl. Det kan være svært at skelne mellem symptomer der stammer fra piriformis. og de, der stammer fra en diskusprolaps i lænden. Vi har en piriformis muskel i hver side.

Symptomer fra psoas-musklen

Psoas-musklen strækker sig fra det nederste af brysthvirvelsøjlen og hele lænden ned gennem bughulen til lårbenet. Vi har en psoas-muskel i hver side. Smerter fra psoas vil oftest mærkes i lysken, men kan også stråle ud til lænd og korsben, til underliv eller ned foran på låret. smerterne bliver ofte værre, når man går på trapper.

Behandling – Hvad gør jeg?

Det primære er altid, når det er muligt, at koncentrere sig om at behandle årsagen og ikke kun symptomet. Behandlingen varierer altså afhængig af årsagen. I de her beskrevne tilfælde vil behandlingen have til formål, at få muskler og led til at fungere optimalt. Det er det en kiropraktor beskæftiger sig med.

Behandlerne på Hebe Rygcenter i Skanderborg har god erfaring med behandling af iskiassmerter

Generelt er behandlingen rettet mod at normalisere funktionen af led og muskler ved hjælp af forskellige led- og muskelteknikker samt instruktion i relevante øvelser.

Naturligvis afhænger behandlingens effektivitet af årsagen til iskiasirritationen.