Bækkensmerter

Bækkensmerter opstår, når et eller begge bækkenled (sacro-iliacaled) bliver irriterede, og de omkringliggende muskler bliver spændte.

Leddene findes umiddelbart under “smilehullerne” nederst i lænden, og smerten fra disse led mærkes lokalt over leddene, men kan også give smerte i ballerne samt på bagsiden, ydersiden eller forsiden af låret eller langs med hoftekammen til den forreste del af bækkenet.

Bækkensmerter kan bl.a. opstå som følge af forkerte bevægelser, et fald på bagdelen, som resultat af megen stillesidden eller efter graviditet og fødsel.

Muskler i og omkring bækkenet

Spændinger i ballemuskulaturen kan i svære tilfælde give symptomer i benet, der kan gå helt til underben og fod. Disse symptomer minder på den måde meget om iskiassymptomer.

Den store hoftebøjemuskel bagerst i bækkenet kan være meget spændt og stram. Det kan give smerter eller trykken i underliv, lyske og på forsiden af låret.

Bækkensmerter- hvad gør jeg?

Hvis du lider af bækkensmerter, skal du forsøge at holde dig fra de aktiviteter der smerter mest, men du skal stadig huske at holde et let aktivitets niveau, med små gåture og lign. Når du sidder, skal du undgå at sidde med korslagte ben, således at bækkenleddet ikke bliver skævt belastet. Når du står, skal du have lige meget vægt på begge ben og undgå skæve vrid når du går. Hvis du ligger ned kan det være en fordel at ligge med en pude imellem knæene.

Ud over din egen indsats, Skal du få løsnet de stive led i bækkenet og lænden samt træne din styring af mave og lændemuskler igennem ” low load corestability” træning.

Korrekt behandling

Du får den støreste effekt hvis dine led bevæger sig korrekt, din adfærd er korrekt og din stabilitet er god. Du skal helst være god på alle 3 områder ( adfærd, led funktion, stabilitet), for hvis du f.eks har dårlig adfærd kræver det endnu mere af dine led og din stabilitet. Derfor er der 3. vigtige personer i arbejdet med at få dig god. – Dig, din kiropraktor og din fysioterapeut!

Bækkenløsning

Bækkenløsning viser sig ved en konstant eller jagende smerte ved skambenet og- eller “smilehullerne” på ryggen. Det er værst at gå på trapper, vende sig i sengen og skifte mellem stående og liggende stilling.

Op til 60% af samtlige gravide lider af bækkenløsning.

Bækkenløsning ligner meget en kronisk forstuvning og vil blive behandlet med forsigtighed. De fastlåste led frigøres med let kiropraktisk behandling. Relevante muskler afspændes og styrkes.

Stabilisation på længere sigt opnås ved muskeltræning som programlægges af fysioterapeuten.