fbpx

 Diskusprolaps i nakken

Overvejer du, om du har en diskusprolaps i nakken? Så læs mere om, hvilke symptomer der ofte opleves, og hvordan vi kan hjælpe dig her hos Hebe Rygcenter.

Symptomer på diskusprolaps i nakken
Ofte kan du opleve disse symptomer:

 • Konstante og jagende smerter udstrålende fra nakken til armen og hånden.
 • Kroniske nakkesmerter med og uden stråler til armen afhængig af graden af nervepåvirkning.
 • Der kan være følelsesløshed eller ændret følesans i det påvirkede område, til tider med en stikkende, snurrende og/eller sovende fornemmelse.
 • Du kan også opleve kraftesløshed i den pågældende arm eller hånd. Der er en kontant uro, og det er svært at finde hvile, specielt om natten, da symptomerne bl.a. forværres ved stilstand og liggende stilling.

Årsager til diskusprolaps i nakken
En diskus er en bruskskive beliggende mellem to ryghvirvler med en støddæmpende funktion.
Den består af en ydre ring af fast bindevæv og en indre geleagtig kerne. Diskusprolaps i nakken skyldes en skade på diskus som følge af slid eller skader på din nakke. Diskusprolaps i nakken opstår, når der kommer en revne i den ydre ring af diskus, hvorved den geleagtige kerne i centrum af diskus presser sig gennem revnen og buler ud med eventuelt tryk på den tilstødende nerve til følge.

Hvis der forekommer nervetryk, som ovenfor beskrevet, kan man få smerter i nakken strålende til armen – typisk ensidigt. Der kan ligeledes forekomme føleforstyrrelser (øget følsomhed, sovende fornemmelse) samt nedsat kraft i armen/fingrene.

Læs også Diskusprolaps i lænden  

Diskusprolaps kan opstå af en enkeltstående skade på nakken, men udvikles oftest gradvist over en årrække med tiltagende dårlig funktion i nakkens led og muskler. 

Sådan stilles diagnosen 
Vi stiller diagnosen gennem en grundig sygehistorie, hvor du fortæller kiropraktoren om udviklingen af dine gener samt beskriver dit symptombillede. Derefter foretager vi en grundig undersøgelse med udførelse af specifikke ortopædiske tests. Dette vil ofte klarlægge, om der er tale om en diskusprolaps, samt hvilken nerve den irriterer, dvs. hvilket niveau i nakken, den sidder.

MR-skanning
Kiropraktorer kan, hvis der er indikation herfor, henvise til MR-skanning af nakken ved mistanke om prolaps med afklemning af en nerve (nerverodstryk). Henvisningen foregår til det offentlige sygehus, der ligger nærmest dig. Vi henviser ofte til MR skanning i Horsens og i Silkeborg. MR skanning kan ikke foretage i Skanderborg.

Behandling af diskusprolaps i nakken
Sundhedsstyrelsens anbefalinger er rettet imod at undgå operation. Kun ved risiko for permanent nerveskade kommer operation på tale. Når du får diagnosen diskusprolaps, vil du anbefales at komme i et prolapspakkeforløb.

 Dette indebærer følgende:

 • Tæt tværfaglig dialog med egen læge.
 • Forløb over 8 uger med 3 fast opfølgende undersøgelser uge 2, 4 og 8 efter opstart.
 • Eventuelt mellemliggende konsultationer/behandlinger.
 • Eventuelt henvisning til MR-skanning ved forværring af neurologiske symptomer eller manglende respons på behandling efter 8 uger.
 • Der ydes ekstra stort tilskud fra sygesikringen på 60 procent af førstegangsundersøgelsen og 40 procent på yderligere konsultationer.

Læs mere om prolapspakkeforløbene

Behandlingen tilpasses den enkelte og kan indeholde:

 • Kortvarig aflastning.
 • Smertestillende medicin (i tæt samarbejde med egen læge).
 • Information og rådgivning om tilstanden.
 • Behandling, der løsner kompensatoriske spændinger i muskler og led som følge af  symptomer eller manglende respons på behandling efter 8 uger.
 • Specifikke øvelser, som hindrer yderligere skade på diskus, og som understøtter heling af denne.
 • Styrkende øvelser til omkringliggende muskler.

Prognose
For langt hovedparten er en prolaps godartet, idet de fleste kommer sig i løbet af 2-12 måneder uden varige mén. Du skal være opmærksom på, at diskusvæv heler langsomt, ligesom alt andet bruskvæv, da blodgennemstrømningen i vævet er lille. 

En helingstid på 2-6 måneder er derfor ikke unormalt.
Mange oplever tilbagefald i efterforløbet. Dette skyldes det faktum, at remission af smerter i nakke og arm ikke er ensbetydende med en ophelet diskus. Derfor skal du fortsætte den anbefalede behandlings-/træningsplan længe efter, du er blevet symptomfri, og vedvarende opretholde god rygadfærd og god rygholdning forebyggende.

De bedste resultater ser vi hos de patienter, der igennem 1 år fortsætter behandling for opretholdelse af god muskel- og ledfunktion i området. Derudover kræves fortsat fokus på god rygadfærd samt træning for god styrke og funktion.

Onlinebooking

Book tid, så vi kan afhjælpe din diskusprolaps i nakken.

Ring Hebe op