Diskusprolaps i lænden

Overvejer du, om du har en diskusprolaps i lænden? Så læs mere om, hvilke symptomer der ofte opleves, og hvordan vi kan hjælpe dig her hos Hebe Rygcenter.

Lænden er det område af rygsøjlen, der hyppigst rammes af en diskusprolaps. Dette er tilfældet hos 10-15 procent af alle folk med lændesymptomer.

Symptomer på diskusprolaps i lænden

De kan variere meget, men ofte ses:

  • Konstante og jagende smerter udstrålende fra lænden til balle, lår, læg, fod og tæer
  • Følelsesløshed eller ændret følesans i det påvirkede område, til tider med en stikkende, snurrende og/eller sovende fornemmelse
  • Oplevelse af kraftnedsættelse i det pågældende ben eller fod

Nogle mennesker har slet ikke ondt i lænden, men har udelukkende bensymptomer. Andre har primært lændesmerter.

Læs også Diskusprolaps i nakken

Årsager til diskusprolaps

Diskusprolaps i lænden kan skyldes en akut skade på lænden, men udvikles oftest gradvist over en årrække med tiltagende dårlig funktion i lændens led og muskler. Diskusprolaps kan forekomme i alle aldre, dog hyppigst hos de 30-50-årige.

En diskus er en bruskskive beliggende mellem to ryghvirvler med en støddæmpende funktion. Den består af en ydre ring af fast bindevæv og en indre geleagtig kerne. En diskusprolaps opstår, når der kommer en revne i den ydre ring af diskus, hvorved den geleagtige kerne i centrum af diskus presser sig gennem revnen og buler ud med eventuelt tryk på den tilstødende nerve til følge. 

Sådan stilles diagnosen

Vi stiller diagnosen gennem en grundig sygehistorie, hvor du fortæller kiropraktoren om udviklingen af dine gener samt beskriver dit symptombillede. Derefter foretager vi en grundig undersøgelse, hvor vi udfører specifikke ortopædiske tests. Dette vil ofte klarlægge, om der er tale om en diskusprolaps samt hvilken nerve den irriterer, det vil sige, hvilket niveau i lænden, den sidder.

MR skanning

Kiropraktorer kan, ved indikation herfor, henvise til MR-skanning ved mistanke om prolaps med afklemning af en nerve (nerverodstryk). Henvisningen foregår til det offentlige sygehus, der ligger nærmest dig.

Behandling af diskusprolaps i lænden:

Hvis du får diagnosen diskusprolaps, vil du anbefales at komme i et prolapspakkeforløb.

Dette indebærer følgende:

  • Tæt tværfaglig dialog med egen læge
  • Forløb over otte uger med tre fast opfølgende undersøgelser uge 2, 4 og 8 efter opstart
  • Eventuelt mellemliggende konsultationer/behandlinger
  • Eventuelt henvisning til MR-skanning ved forværring af neurologiske symptomer eller manglende respons på behandling efter 8 uger
  • Der ydes ekstra stort tilskud fra sygesikringen på 60 procent af førstegangsundersøgelsen og 40 procent på yderligere konsultationer.

Læs mere om prolapspakkeforløbene

Vi tilpasser behandlingen den enkelte, og den kan indeholde:

  • Kortvarig aflastning
  • Smertestillende medicin (i tæt samarbejde med egen læge)
  • Information og rådgivning om tilstanden
  • Behandling, der løsner kompensatoriske spændinger i muskler og led som følge af symptomer eller manglende respons på behandling efter 8 uger
  • Specifikke øvelser, som hindrer yderligere skade på diskus, og som undersøtter heling af denne
  • Styrkende øvelser til omkringliggende muskler

Prognose

For langt hovedparten er en prolaps godartet, idet de fleste kommer sig i løbet af 2-12 måneder uden varige mén.

Du skal være opmærksom på, at diskusvæv heler langsomt, ligesom alt andet bruskvæv, da blodgennemstrømningen i vævet er lille. En helingstid på 2-6 måneder er derfor ikke unormalt.

Mange oplever tilbagefald i efterforløbet. Dette skyldes det faktum, at remission af smerter ikke er ensbetydende med en ophelet diskus. Derfor skal du fortsætte den anbefalede behandlings-/træningsplan længe efter, du er blevet symptomfri, og vedvarende opretholde god rygadfærd og god rygholdning forebyggende.

De bedste resultater ser vi hos de patienter, der igennem et år fortsætter behandling for at opretholde god muskel- og ledfunktion i området. Derudover kræves fortsat fokus på god rygadfærd samt træning for god styrke og funktion.

Kontakt Hebe Rygcenter

Kontakt os gerne på: