Smerte mellem skulderbladene

Smerter mellem skulderbladene – facetledssyndrom i midtryggen – kan ramme os alle og er en akut opstået smerte i midtryggen med bevægelsesindskrænkning og jagende smerter til følge.

Låsninger i midtryggen giver smerter mellem skulderbladene, som i visse tilfælde kan trække frem i brystet og give en trykken for brystet samt eventuelt vejrtrækningsbesvær.
Smertebilledet kan ligne og derfor mistolkes som hjerteproblemer, men behandlingen for facetledssyndrom er effektiv og ufarlig.

Årsagerne til, at stivheden i facetleddene kommer, kan være mangeartede:

 • Små, gentagne fejlbelastninger fx skæv arbejdsstilling.
 • Uhensigtsmæssige arbejdsstillinger.
 • Dårlig rygholdning, hvor man falder sammen i ryggen, særligt når man sidder.
 • Dårlig form og svaghed i muskulaturen (styrkende og stabiliserende).
 • Forandringer i midtryggen (rygskævhed/skoliose, Mb Scheuermann (kileformede midtrygshvirvler) mm).
 • Arvelige dispositioner og anden tilgrundliggende sygdomsårsag (fx gigtlidelser).
 • Slidgigt.

Ovenstående kan give en fejl-/overbelastning af midtryggens led og muskler, som medfører stivhed i facetleddene og muskelspændinger. Stivhed i facetled og muskelspændinger medfører en irritation af nervesystemet, og resultatet er smerter og bevægelsesindskrænkning. Der kan ligeledes være påvirkning af ribbenstilhæftningerne, som er placeret lige ved siden af facetleddene. I så fald kan der forekomme trækning til flanker og brystkassen.

Kroppen vil efter bedste evne forsøge at kompensere for stivhed og spænding i muskler og led i forsøget på at minimere smerterne. Resultatet kan være trækninger til nakken eller lænden, som forsøger at aflaste midtryggen.

Hvad gør kiropraktisk behandling ved smerter mellem skulderbladene?
Kiropraktoren vil lave ledfrigørende manipulation, hvor han eller hun ved hjælp af et præcist og kontrolleret tryk justerer det låste led. Der vil ofte i forbindelse med manipulationen være en hørbar knæklyd, som opstår på grund af et udløst vakuum i selve leddet. Den kiropraktiske behandling virker afslappende på leddet og de omkringliggende muskler, og du vil mærke lindring med det samme eller efter få behandlinger.

Behandlingen på Hebe Rygcenter i Skanderborg foregår i tæt samarbejde mellem de enkelte behandlere. Så hvis der er flere faktorer, der har udløst smerterne, vil du ofte blive tilset af flere behandlere for samme problemstilling. Der er ligeledes altid fokus på instruktion i korrekt rygadfærd og korrektion af dårlig rygholdning via bevægende og styrkende øvelser.

Læs mere om, hvordan vi kan hjælpe her.

Forebyggende behandling
Ved manglende bevægelighed i leddene eller ved kompenserende led/muskelfunktion øges risikoen for tilbagefald.

For at minimere tilbagefald anbefaler vi behandling og træning til vedligeholdelse af normal funktion i muskler og led. Herved opnåes en stærk og velfungerende ryg med god funktion og god stabilitet.

Gode råd til akut opståede midtrygssmerter/facetledssyndrom i midtryggen:

 • Kuldebehandling (ispose viklet i et viskestykke på området) i 15 min. ad gangen med 1 times mellemrum.
 • Bevægelse inden for smertegrænsen – jo mere stilstand, jo mere stivhed.
 • Smertestillende kan tages (Ipren og Panodil anbefales som udgangspunkt, hvis de tåles).
 • Kontakt en kiropraktor for udredning af dine smerter i ryggen hurtigst muligt.

Læs mere om Hebe Rygcenter her.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                 

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Ring Hebe op