Diskusprolaps i nakken

Diskusprolaps i nakken skyldes en skade på diskus som følge af slid eller skader på din nakke. Diskusprolaps i nakken opstår, når der kommer en revne i den ydre ring af diskus. Der kan så komme en udposning på den geleagtige kerne gennem revnen

Hvis diskusprolapsen sidder på et sted, så den kan irritere en nerve, kan man få smerter i nakke og arme. Der kan være føleforstyrrelser og måske nedsat kraft i armen.
En diskus er en støddæmpende bruskskive, der ligger mellem 2 ryghvirvler. En diskus består af en ydre ring af fast bindevæv og en indre geleagtig kerne.

Læs også Diskusprolaps i lænden

Discusprolaps kan opstå af en enkeltstående skade på nakken, men oftest udvikles den gradvist over en årrække med tilfælde af kronisk dårlig funktion i nakken.

Symptomerne på diskusprolaps er oftest jagende smerter udstrålende fra nakken til armen og hånden, men symptomet kan også være kroniske nakkesmerter.

Der kan være følelsesløshed eller ændret følesans i det påvirkede område, til tider med en stikkende snurrende og/eller sovende fornemmelse, ligesom man kan opleve at være svag i den pågældende arm eller hånd. Det er svært at finde hvile, specielt om natten, da symptomerne bl.a. forværres af at ligge ned.

Diagnosen stilles ved en grundig sygehistorie, hvor du fortæller kiropraktoren hvad der er sket og om dine symptomer, derefter en grundig undersøgelse. Dette vil ofte klarlægge om der er en discus prolaps og hvilken nerve den irriterer.

Diskusprolaps i nakken

 

 

Behandling af diskusprolaps i nakken

Behandlingen tilpasses i hvert enkelt tilfælde den enkelte og vil ofte bestå af:

Kortvarig aflastning (1-2 uger).
Smertestillende medicin suppleret med information om tilstanden.
Behandling som løsner de spændinger der opstår i muskler og led som følge af at kroppen kompenserer for diskusprolapsen
Øvelser som er med til at minimere skaden i diskus, samt øvelser for styrkelse af dine muskler.

Du skal være opmærksom på at diskusvæv heler langsomt ligesom alt andet bruskvæv da blodgennemstrømningen er lille i vævet. Derfor er helings tider på 2-6 måneder ikke unormale.
Mange oplever tilbagefald i efterforløbet. Det skyldes ofte det faktum at den dag nakkesmerterne er væk, ikke er ensbetyndende med at vævet er helet helt op. Derfor skal du fortsætte den behandlingplan der er blevet lagt selv længe efter du er blevet symptomfri.

De bedste resultater ser vi hos de patienter der igennem 1 år, fortsætter med at blive behandlet for at opretholde den gode funktion, fortsætter med at have god rygadfærd og som fortsætter med at træne for god styrke og funktion.

MR skanning

Kiropraktorer kan henvise til MR skanning af nakken ved mistanke om prolaps med afklemning af en nerve ( nerverodstryk) Henvisningen foregår til det offentlige sygehus der ligger nærmest dig.
Sundhedsstyrelsens anbefalinger er rettet imod at undgå operation. Kun når der er risiko for permanent nerveskade, kan en operation komme på tale.

Online booking
Ring Hebe op