Diskusprolaps i lænden

Diskusprolaps i lænden. Prolapspakken ved akut lænde prolaps med nerveafklemning

Lænden er det område af rygsøjlen, der hyppigst rammes af diskusprolaps. Dette er tilfældet hos 10-15% af alle folk med lændesymptomer.

En diskus er en støddæmpende bruskskive der ligger mellem 2 ryghvirvler. En diskus består af en ydre ring af fast bindevæv og en indre geleagtig kerne.

En diskusprolaps opstår, når der kommer en revne i den ydre ring af diskus. Der kan så komme en udposning på den geleagtige kerne gennem revnen. Hvis diskusprolapsen sidder på et sted, så den kan irritere en nerve, kan man få rygsmerter, men først og fremmest symptomer i benet. Der kan være føleforstyrrelser og måske nedsat kraft i benet.

 

Diskusprolaps kan opstå af en enkeltstående skade, men oftest udvikles den gradvist over en årrække med tilfælde af kronisk dårlig funktion i lænden. Diskusprolaps kan forekomme i alle aldre, men hyppigst hos 30-50 årige.

Symptomerne på diskusprolaps kan variere meget.
Der er oftest jagende smerter udstrålende fra lænden til balle, lår, læg, fod og tæer.
Der kan være følelsesløshed eller ændret følesans i det påvirkede område, til tider med en stikkende, snurrende og/eller sovende fornemmelse, ligesom man kan opleve at være svag i det pågældende ben eller fod.
Nogle mennesker har slet ikke ondt i lænden, men har udelukkende bensymptomer, hos nogle dominerer bensymptomerne over lændesymptomerne, og hos andre dominerer lændesymptomerne.

Diagnosen stilles ved en grundig sygehistorie, hvor du fortæller kiropraktoren hvad der er sket og om dine symptomer, derefter en grundig undersøgelse, dette vil ofte klarlægge om der er en diskusprolaps og hvilken nerve den irriterer.
For langt hovedparten er en prolaps godartet, idet de fleste kommer sig i løbet af 6-12 måneder uden varige mén.

Prolapspakken- for din skyld

Forløbet omfatter en forundersøgelse, behandlinger som holder dine symptomer nede mens prolapsen heler over tid, tre reevalueringer, samt kommunikation med din egen læge som underrettes om dit forløb hos kiropraktoren.

Læs mere: Klik her.  Prolaps pakken 

 

Behandling af diskusprolaps

Behandlingen tilpasses i hvert enkelt tilfælde den enkelte og vil ofte bestå af:

Kortvarig aflastning (1-2 uger).
Smertestillende medicin suppleret med information om tilstanden.
Behandling som løsner de spændinger der opstår i muskler og led som følge af at kroppen kompenserer for diskusprolapsen
Øvelser som er med til at minimere skaden i diskus, samt øvelser for styrkelse af dine muskler.

Du skal være opmærksom på at diskusvæv heler langsomt ligesom alt andet bruskvæv da blodgennemstrømningen er lille i vævet. Derfor er helings tider på 2-6 måneder ikke unormale.
Mange oplever tilbagefald i efterforløbet. Det skyldes ofte det faktum at den dag rygsmerterne er væk, ikke er ensbetyndende med at vævet er helet helt op.

De bedste resultater ser vi hos de patienter der igennem 1 år, fortsætter med at blive behandlet for at opretholde den gode funktion, fortsætter med at have god rygadfærd og som fortsætter med at træne for god styrke og funktion.

MR skanning

Kiropraktorer kan henvise til MR skanning af lænden ved mistanke om prolaps med afklemning af en nerve ( nerverodstryk) Henvisningen foregår til det offentlige sygehus der ligger nærmest dig.
Sundhedsstyrelsens anbefalinger er rettet imod at undgå operation. Kun når der er risiko for permanent nerveskade, kan en operation komme på tale.

Ring Hebe op